Talli & Pihatto

"Hevonen ei ole koskaan velkaa ihmiselle, mutta ihminen on aina velkaa hevoselle"

Tässä tekstissä esittelen tallin sekä pihaton, ja myös toimintatapojamme. Meille hevosen hyvinvointi on ykkösasia ja pyrimme kehittämään toimintaamme jatkuvasti niin, että se vastaisi hevosen lajityypillisen käyttäytymisen tarpeita. Mielestäni hevoselta on turha vaatia suorituksia (oli se sitten ravuri, ratsu tai maastoköpöttelyyn suuntautuva yksilö), mikäli ruokinta, kengitys/kaviot, seura, terveys, sopivat varusteet, talliolosuhteet ym, eivät ole kaikki ensin kunnossa. Kaikkien ei tarvitse tietää kaikkea, mutta hevosenomistajan pitäisi olla ehdottomasti kiinnostunut oman hevosensa hyvinvoinnista, ja avoin kysymään apua, mikäli jokin askarruttaa. 

Tallipaikkoja meillä on yhteensä viisi. Kolme poni/pieni hevonen karsinaa varsinaisessa tallissa ja lisäksi kaksi karsinaa vähän isommille hevosille viereisessä tallissa. Tallista löytyy rehuhuone/vesipiste, satulahuone/loimien kuivatus sekä kengityspaikka, jossa hevosen voi myös varustaa. Pesupaikka on ulkona. Tarhoja on kaksi, toinen täysin maapohjainen ja toinen osittain hiekalla. Tallissa asuvilla hevosilla on joko vapaa heinä tai heinät annetaan 5-6x vrk, jolla pyrimme minimoimaan vatsahaavan riskiä. Heinän syötössä ei ole mitään rajoituksia, hyvällä heinällä moni hevonen pärjää pitkälle. Toki helposti lihovilla vapaa heinä ei ole paras ratkaisu, liika lihavuus aiheuttaa metabolista oireyhtymää sekä mm. kaviokuumetta ja muita aineenvaihduntasairauksia. Tälläisilla hevosilla suosittelemme 5-6x heinäruokintaa vuorokaudessa. Vettä hevosilla on aina saatavilla, talvisin tuomme useamman kerran päivässä lämmintä vettä tarhoihin. Karsinoissa on ämpärijuotto, jotta pystymme jatkuvasti tarkkailemaan hevosten juomista ja tarvittaessa lisäjuottamaan hevosia, ähkyjen ehkäisemiseksi. Suolakivet löytyvät jokaisen hevosen karsinasta. Väkirehut hevoset saavat 1-2x vuorokaudessa. Aina ennen väkirehuja hevoset saavat heinää, jotta vatsa ei ole tyhjä sekä sylkeä erittyy tasaamaan vatsahappoja. Näin ehkäisemme hevosen suolistovaivoja, vatsahaavaa ja ähkyjä. Hevoset ulkoilevat meillä paljon, vähintään 12h vuorokaudessa, huonoilla keleillä, tai jos hevonen on herkkä palelemaan, ne loimitetaan, jolloin yleensä viihtyvätkin hyvin ulkona, vaikkei aurinko aina paistaisikaan. Meillä ketään hevosta ei tarhata yksin, sillä hevonen on laumaeläin, jolle laumasta erottaminen aiheuttaa tarpeetonta stressiä, joka altistaa vatsahaavan syntymiseen sekä muihin käytöshäiriöihin. Lauma on toki valittava niin, että kaikki tulevat toimeen keskenään, kaikki eivät sovi kaikkien kanssa, etenkään jos tilaa ei ole loputtomasti. 

Pihatto on n.40m3 sisätilaltaan ja siinä on kaksi uloskäyntiä. Pihatossa kuivikkeena on turve sekä olki. Pihattotarha on n.1500m3 ja se on salaojitettu. Pohjalla on kangas, joka estää rikkakasvien läpipääsyn, sekä hiekan uppoamisen savimaahan. Kankaan päällä on kalliomurske kerros ja päällimmäinen kerros on 0-8 soraa. Tarhaa siivotaan säännöllisesti, jotta ehkäisemme matokannan villiintymistä, sekä pidämme pohjan käyttökuntoisena pidempään. Hevoset madotetaan kaikki aina syksyisin, varsat toki useammin. Kaikista hevosista otetaan lantanäytteet keväällä ja madotus silloin tarpeen mukaan (meillä ei aikuisilla hevosilla ole matoja näytteistä löytynyt). Pihatossa hevosilla on vapaa heinä. Heinän laatua tarkkaillaan jatkuvasti ja syöttöön menee vain hygieenisesti ehdottoman laadukasta heinää. Heinät tulevat omilta pelloiltamme ja pyrimme tekemään mahdollisimman vähäsokerista kuiva- sekä säilöheinää.  Vettä on pihatossa myös aina saatavilla ja se pidetään sulana myös talvipakkasilla. Pihatossa herkemmin palelevat loimitetaan huonoilla säillä. Pihatto hevosia on myös mahdollisuus jättää karsinaan kuivumaan päiväksi/yöksi liikutuksen jälkeen, riippuen tallipaikka tilanteesta (päivisin karsinat aina vapaita). Hevosille annetaan väkirehut kerran vuorokaudessa, erikseen sovittaessa onnistuu useampi ruokintakerta. Omat hevosemme syövät mahdollisimman vähän väkirehuja, sillä hevosen herkkä suolisto ei ole luotu sulattamaan minkäänlaisia väkirehuja. Ruokinta perustuu aina laadukkaaseen heinään ja siihen pohjautuvaan analyysiin, jonka perusteella lasketaan muiden lisärehujen ja kivennäisten tarve. Hevosille viedään säännöllisesti oksia ym puuhasteltavaa tarhaan. Suolakivi löytyy myös aina pihatosta.

Kenttä on aidattu ja valaistu 25x40m. Kentässä on myös salaojat, kangas, kalliomurske, kivituhka ja päällä fillerihiekka. Kenttää huolletaan säännöllisesti; lanaus, jyräys, suolaus tarpeen mukaan, kesällä kastelu. Erityisesti ennen esteiden hyppäämistä on tärkeää saada pohja tarpeeksi tiiviiksi, jotta vältytään jänne-ja hankoside vammoilta, joita vähänkin liukas tai liian pehmeä pohja helposti aiheuttaa. Estekalustoa löytyy esteradan sekä tehtävien tekemiseen. Kentältä on ehdottoman tärkeää korjata lannat jokaisen ratsastuksen jälkeen, näin pidämme pohjan hyvänä mahdollisimman pitkään. 

Tallin läheisyydestä löytyy hiekkateitä ja vähän pidemmälle kun ratsastaa/ajaa, pääsee myös metsäteille. Syksyisin sänkipelloilla saa myös ratsastaa/ajaa ja talvisin laitumilla, mikäli lunta tulee riittävästi. 

Tallilla käy säännöllisesti ammattitaitoiset kengittäjä, eläinlääkärit, sekä eläinfysioterapeutti. 
Tallin asiakkaat saavat vuokrata kahden hevosen traileria (Humbaur Rapid), ulkopuolisille emme vuokraa traileria. Lähin maneesi, jossa myös valmennuksia 5km päässä. 

Tallimme puitteet eivät ole luksusta, mutta meille hevosen hyvinvointi on sydämen asia. Kehitämme toimintaamme jatkuvasti, ensisijaisena tavoitteena mahdollisimman terveet ja hyvinvoivat hevoset. Apua saat aina kysyä, oli kyse pienestä tai suuresta asiasta, tyhmiä kysymyksiä ei ole. Jos emme jotain tiedä, lupaamme ottaa siitä selvää. 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita